“DAJ ODGOVOR – SPOZNAJ SEBE” – KAKO STE?

   KAKO STE?

Da li je to prvo pitanje koje uputite nekom kada ga sretnete? Zbog čega baš to pitanje? Kakav odgovor očekujete? Pitate reda radi, a onda vi preuzimate riječ i kreće hronologija, u većini slučajeva objavljujete šta kod vas nije kako treba, a rijetko se pohvalite nečim. Prvo brige saopštavate  kroz kukanje, uz to se osmjehujete, a kako to dvoje idu zajedno nije vam baš jasno, ali je u većini slučajeva tako. Nekad napravite takve tužne face i uđete u ulogu bez predumišljaja  glumeći najveće patnike. Šta očekujete tada? Samilost ili aplauz za svoju ulogu?

 Na pitanje KAKO STE najčešće odgovarate „pa dobro“ i samim tim ste sebe osudili na prosječnost i u neku ruku nezadovoljstvo. Zatim slijedi saopštavanje svih mogućih dijagnoza koje su vas pogodile, te se razgovor svodi na medicinski leksikon, onda šta je i kako se može pomoći i obavezno ono „ima dobar lijek na internetu, pomaže 100%, obavezno probajte“. Sa koliko god ljudi dođete u kontakt skoro ista priča, na taj način bi se i zdravi razboljeli. Shvatite kakvu informaciju šaljete, da li da se „dobro“ osjećate ili da neprestano nesvjesno podrivate svoj organizam. Ne samo što sebe informaciono ugrožavate, već i drugima prebacuje svoj „virus“. Od takve priče vam ne može biti bolje jer vas  podsjeća na probleme.

Koliko utičete pitanjem „kako ste“ na već oboljele koji vam „moraju“ podnositi raport o svom zdravstvenom stanju? Zamislite da primate pozive i da iz časa u čas „recitujete“ zdravstveno stanje. SAVJET za već oboljele, a i one koji to nisu: na pitanje „kako ste“ odgovarajte „O D L I Č N O“, tada će prestati interesovanje za dalja, najvećim dijelom lažna dušebrižnička pitanja. Na taj način se branite i imajte ljepše teme za razgovor, jer ćete se bolje osjećati (i pored sve muke). Ne živite bolest već život. Kvalitet života vam zavisi od vaših misli.

Spoznajom SEBE otkrijte značaj MISLI i emocija koje utiču na vaš organizam. Imajte kontrolu nad sobom i ne dozvolite da vas informaciono truju. Svoje (ne)raspoloženje vi kreirate u sebi, a sve potiče od misli.  Pravite selekciju šta želite da primite u svoje informaciono polje, a isto  tako vodite računa kako na druge utičete. Ako osjetite negativnost od  drugih,  tu je odluka da je ne prihvatate i jednim dijelom spoznaja da svojim mirom možete pomoći drugima da vide uzaludnost svoje negativnosti. 

 BUDITE UVIJEK ZDRAVI I OSJEĆAJTE SE ODLIČNO, PREVENTIVNO DJELUJTE I ŠTITITE SVOJE ZDRAVLJE.     

Odlomak iz knjige Zorana Volarića “DAJ ODGOVOR – SPOZNAJ SEBE”